Cardiac Output

Okej nya kunskaper går in och ska självklart testat IRL. Jag och Fredrik läser en hel del om näsandning och andning överlag. Finns en mycket bra podcast i ämnet här: The FLAWD Podcast – Patrick McKeown! Har du själv tänkt på hur du andas?

Men sedan vill jag ta steget och lära mig ännu mer om klassisk cardioträning. Bygga basen, lägga fundamentet så jag kan bygga högre pyramid. Ni vet det där som fölk kallar grundkondition. Jag har faktiskt varit rätt kass på detta sens jag började CF och det blir väl ca 10 år nu så det är väl dax att ta tag i denna goat! Till mitt försvar så har alltid högintensiv intervallträning och metcons gjort mina system rätt bra ändå. Dock visar mer forskning att det finns ändå fördelar med mer lågintensiv cardioträning. okej okej jag ska!

Denna träningsmetod har många kära namn, den boken jag läser nu kallar metoden för Cardiac Output!

Det är helt enkelt att göra en aktivitet 30-90min i medelintensivt tempo. OPEX skulle kalla detta Sustain, alltså move blood under en längre tid utan att dra på sig mjölksyra. Andra skulle kalla det träning i zon z3 – puls mellan 130-150

Varför denna typen av träning. Jo denna typ förbättrar hjärtats kapacitet att pumpa ut mer blod per slag. Hjärtats vänsterhalva töjs och får plats med mera blod. Det är väldigt bra för då behöver det inte slå så mycket på högre intensiteten för att få fram syrerikt blod till musklerna. Slutsats kunna köra hårdare med lägre puls vilket vi alla vill ju!

Så idag valde jag att springa runt runt på min bana i Kviberg i 30min, de första 25 min endast med näsandning både in och ut. De sista 5min ökade jag tempot lite och fick byta till näs munandning. Det behöver verkligen inte vara endast löpning som aktivitet och jag kommer experimentera med klassiska CF övningar och EMOMS m.m också för att se hur pulsen reagerar.

Mina blygsamma startsiffror haha:

  • distans: 4.94km
  • tempo: 6.18
  • medelpuls 140

Men det är såhär det bör va när jag vill träna Cardiac Output. Samma malande tempo, efteråt så ska det kännas gött och du ska inte ligga och flämta och vrida dig i plågor på golvet! Så rätt behagligt med lite bra musik i lurarna och solen i ansiktet!

Denna metod kör jag ca 1 gång i veckan nu framöver, progression med längre tid och så utvärderar jag sedan genom att springa mina 30min igen och kolla så att nuffrorna gått nedåt!

Denna typen av träning kommer såklart bi ännu roligare när min nya klocka kommer!

Hello high tech!

Dax för soffsurfning nu!

In på kontot!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: