Göta Periodisering 2018

Hej Bästa Göta Atleter! 

Det är hög tid för mig att presentera Götas träningsperiodisering för 2018!

Göta Periodisering 2018

Jag delar upp vårt träningsår i tre olika delar, Meso, Macro och Micro!

Macro är de stora fokusområderna under året som vi sen bryter vi ned dessa till mindre Meso områden. Dessa i sin tur har både ett major och minor fokus och tillslut avslutar vi  nere på Micronivå där de enskilda veckorna och de specifika träningspassen hör hemma. På så vis får jag och ni en bra överblick vad som kommer hända och var vi kommer lägga fokus under året. Detta är som altid en flytande plan men i stort kommer det se ut så här.

Vi kommer växlar mellan Flås, Styrka, Flås, Styrka och Explosivitet som huvudfokus. Under varje fas så har vi ett major fokusområde och en minor fokusområde så vi aldrig tappar något som vi kämpat för att bygga upp. Det krävs mycket träning för att förbättra ett område men att bibehålla en redan tränad skill eller kapacitet är lättare.

Som ni ser så börjar året med 2 månaders metconflås fokus. Open drar igång den 22/2 så då ska vi alla vara redo att tugga taggtråd och spotta spik, både flås och bar eller dumbbell mässigt!

Efter open känner man sig alltid lite överkörd så då börjar vi om på nytt med en bra styrkeperiod och kompletterar detta med Aerobisk bas.

Där det står gain aerobic och pain aerobic betyder i stort längre medelhårda ej fokus på syrametcons medans om det står pain är det motsatt. Kortare grisigare metcons för att bygga syratålighet. Här måste det få göra riktigt ont för att vi ska pusha dessa system! Ni kommer få känna på det!

Den stora skillnaden i år är också att vi förlängt Micro faserna till 8 veckors träning och lagt PB veckan den nionde. Detta för att vi verkligen ska ha två riktigt bra 4 veckors faser att bygga upp oss på inför PB veckan. Först 4 veckor med accumulering där vi fokuserar på att lära oss nya övningar och bana in nya rörelsemönster, lära oss mer bakgrundsteorier och få svaren på varför vi gör en rörelse eller övningen på ett visst sätt. När teknik och kunskap sitter går vi över till den hårdare intensifieringsfasen där vi trycker på mer, höjer vikter, sänker repsen och pressar oss hårt inför PB veckan.

Jag har även tagit bort eller bakat in deloadveckan i första veckan på den nya fasen som tar vid. Vi rekommenderar er som alltid att känna efter hur era kroppar känns och ta en egen vilovecka eller lättare träningsvecka efter varje 9veckors fas. Prata med oss coacher så hjälper vi er att hitta rätt volym!

Våra benchmarkveckor där vi testar oss på CrossFits klassiska metcons är såklart med även i år och kommer ligga i slutet av varje accumuleringsfas. Jag byter ut några gamla mot några nya utmaningar också, men en viss Fran, Helen, Elizabeth och Diane kommer alltid vara kvar då dessa är ett sådant bra kvitto på din utveckling här på Göta!

Om ni vill veta mer om Götas programmeringstänk och upplägg inför året får ni gärna prata med mig i lådan eller maila mig på marcus.evaldsson@crossfitgota.se

 

Annars är det som alltid i CrossFit- bered er på vad som helst. Kom till boxen, lyssna på coachen och gör alltid ert bästa och ha kul under tiden så kommer ni få fina resultat!

The magic is in the movements!

Som Greg och vi säger varje dag. Om du lär dig att röra dig vackert så kommer du kunna skörda träningsresultat och må för jäkla gött för en lång tid framåt.

Jag svarar gärna på era frågor och förklarar tänket ännu mer bakom vårt träningsupplägg till er alla!

 

 

Vill ni har hjälp med att lägga ert träningspussel, eller bara prata av er lite finns våra coachsamtal för er alla. Kolla även in hemsidan för lite spännande uppdateringar på Götas tilläggsträningar! http://www.crossfitgota.se

Tack för ordet eder Headcoach Marcus Evaldsson! 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: